HTML

A krumpli út -- Keszthely a krumpli fellegvára

2011.02.12. 22:40 Mazsom

Irány Keszthely a krumpli fellegvára, a Pannonia Egyetemre megyünk, ahol mindent tudnak a krumpliról. Itt fogjuk átvenni a még ősszel megrendelt vető krumplit. Nagy az izgalom, most esünk át a krumpli keresztségen. Itt a krumpli nemesítőben, minden a krumpliról szól. Amíg a papír munkát intézem, a fiúk lent sétálgatnak. Ők traktorokat néznek én meg a világ krumplijairól készült tablókat, az egyetem falain. Csak ámulok, hogy mennyi féle krumpli van a világban. A legtöbb persze Dél – Amerikából származik. Kicsit csalódott vagyok, azt hittem, hogy lelkes és kedves emberekkel fogok találkozni, ezzel szemben eléggé leterhelt irodai alkalmazottakkal állok szemben. Annyira mosolytalanok, hogy amikor megkérdezik, hogy milyen autóval vagyunk, csak annyit tudok válaszolni, hogy nagy, ja és kék. Aki az autóiparban eltöltött múltamat ismeri valószínűleg nagyon jót szórakozik, hogy visszamentem körömlakk síkra. De feledteti a zavarodottságomat és csalódottságot, hogy már felénk tart egy targonca a friss és csodás árúval.

 
 
A mi választásunk:
1.      Balatoni rózsa
2.      Katica
3.      Hópehely
Hát elég furcsa nevek, de nagyon szép és nagyon finom krumplik. És ami nagyon fontos igazi magyar krumplik.
 
Balatoni rózsa:
  • Tenyészidõ: Korai
  • Gumójellemzők: Nagyon szép ovális alakú, sötét rózsa héjú, és rügyű, sárga húsú, nagy gumójú, sekélyen ülõ rügyekkel. Szárazanyag-tartalma közepes (19-20%)
  • Lombozat: Erõs szárú, nagy levelû, nagy, matt, zöld színû levélkékkel.
  • Virágzat: Közepesen dús, halványlila.
  • Felhasználási érték: “B” fõzési típusú, nem lisztes, finom hús szerkezetű, általános célú, kiváló ízû étkezési burgonya.
  • Termesztési és tárolási jellemzõk: Bõtermõ, kiegyenlített gumóméretű. Korai tenyészideje ellenére hosszú nyugalmi idejû, kiválóan tárolható fajta. Hajtatásra, szabadföldi fóliás termesztésre és nyári ültetésû burgonyának egyaránt ajánlott.
Katica:
  • Tenyészidõ: Középkorai
  • Gumójellemzõk: Nagyon szép ovális alakú, fényes rózsa héjú, közepes méretû sekélyen ülõ rügyekkel. Szárazanyag-tartalma közepes (19-20%)
  • Lombozat: Erõs szárú, magas, közepes méretû sötétzöld levelekkel.
  • Virágzat: Dús, nagy, cirmosan lila.
  • Felhasználási érték: “B” fõzési típusú, nem lisztes, finom hús szerkezetű, általános célú, kiváló ízű étkezési burgonya.
  • Termesztési és tárolási jellemzők: Bõtermő, kiegyenlített gumóméretű. hosszú nyugalmi idejű, könnyen tárolható fajta.
  • Kiváló árú kihozatali aránya, közepes gumóméretű
 
Hópehely:
  • Tenyészidő: Középkorai
  • Gumójellemzők: Kerek-ovál alakú, nagy közép-nagy méretű, sekélyen ülő rügyekkel, halványrózsaszínbe hajló, sárga héjjal, fehér hússal, a koronarészen rózsaszín szemekkel.
  • Szárazanyag-tartalma közepes (19-20%).
  • Lombozat: Közepes méretű, kevés vastag szárral, ovális közép zöld, nagy levélkékkel.
  • Virágzat: Átlagos, fehér színű.
  • Felhasználási érték: “B” főzési típusú, nem szétfövő, finom szerkezetű, kiváló ízű étkezési burgonya.
  • Termesztési és tárolási jellemzők: Bőtermő, korán nagy gumókat fejlesztő, nagyon jó alaktartó és jól tárolható fajta.
 

Szólj hozzá!

Címkék: burgonya keszthely krumpli katica hópehely vető burgonya burgonya nemesítés balatoni rózsa

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhakertem.blog.hu/api/trackback/id/tr642656818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása